A klímaváltozás rosszabb, mint Voldemort

Hónap óta halljuk, látjuk, hogy – szerencsére – egyre több fiatal tartja fontosnak felszólalni a klímaváltozást okozó ember, azaz magunk ellen. Diákok százezrei tüntettek azért, hogy felhívják mindannyiunk figyelmét, hogy egy Föld van, nincsen tovább, ha nem kapunk észbe.

A sztrájksorozatot elindító Greta Thunberget, a 16 éves svéd diáklányt Nobel-békedíjra jelölték, ezzel jelezve, hogy a társadalom legfontosabb problémája előtt állunk és bizony ez a fiatal lány ösztönzött sokakat arra, hogy hangot adjanak aggodalmuknak. Még az Antarktiszon is tartottak tüntetést és a világ számos országában is.

Azonban arra is oda kell figyeljünk, hogy a téma fontosságán túl tudjuk is, hogy mi az, amit globálisan és mi az, amit személy szerint tehetünk azért, hogy a Földet ne robogtassuk a vesztébe, magunkkal a fedélzetén. Látnunk kell, hogy a társadalmak a jelenlegi túlfogyasztásra vannak berendezkedve, jelenlegi egyensúlyuk könnyen megborul. Tehát, olyan globális  intézkedésekre van szükség, melyek nem veszélyeztetik társadalmi csoportok elszegényedését és/vagy életben maradását.

Muszáj foglalkoznunk azzal, hogy egy-egy terméket miként és milyen körülmények között állítanak elő, mekkora az ökológiai lábnyoma, milyen messziről jött és ott kizsákmányolja-e a termelőket. Ezért igyekeznünk kell, hogy tudatosan vásároljunk és a rendelkezésre álló információk alapján válasszuk azt, ami legkevésbé szennyezi a környezetet és az előállítóit.

Arról is tudnunk kell például, hogy az elektromos autó csak a szén-dioxid légköri koncentrációját csökkenti, de az autóhoz szükséges energiát ugyanúgy elő kell állítani és az továbbra is terheli a környezetet. Ebben az esetben a legfontosabb, hogy a lehető legkevesebbet használjunk autót (és repülőt). Azokat a közlekedési eszközöket részesítsük előnyben, amik kevés energiát használnak vagy olyannal utazzunk, amit többekkel együtt használunk, azaz a tömegközlekedéssel.

Már nem elég, ha szelektíven gyűjtjük a szemetet, inkább arra kell összpontosítani, hogy keveset termeljünk. Még akkor se használjunk egyszer használatos zacskókat, ha azokat mindig a megfelelő kukába dobjuk ki. Ha tehetjük, inkább kimérve vegyünk élelmiszert és kozmetikai szereket is. A vegyszerek mellőzését már nem is kell említeni.  

Talán mindezek közül az intelmek közül a legfontosabb, hogy körültekintően vásároljunk és tudatosan éljünk. A fiatalok minden pénteken (Fridays for Future) is ezt üzenik mindannyiunknak.

 

Szóljon hozzá