Csak figyelni kell…

Szerencsére egyre több helyről halljuk, hogy mennyire kihasználjuk a bolygónkat. Pontosabban mennyire elhasználjuk. Persze, az egész egyáltalán nem szerencse kérdése. Az utolsó utáni pillanatban vagyunk és még mindig sokaknál nem csöng a vészcsengő, nem hajlandóak tudomást venni arról, hogy nincsenek tartalékok és már csupán felélni tudjuk, amink nekünk, az emberiségnek van. Az viszont igazán szerencse, hogy egyre többek figyelnek oda mit tehetnek és az információ terjesztői már nem “csak” a sovány jegesmedvét láttatja – végtelen szomorúan – elmúlni a jégtáblán. Hanem a környezetünket konkrétan érő változásokat dörgölik az orrunkba és sokszor kapunk mellé tippeket és tanácsokat, hogyan tudjuk csökkenteni az ökológiai lábnyomunkat.

Meglepő módon nem arról van szó, hogy mindent fel kell adnunk. Figyelnünk kell, kellene. Elzárni a csapot szappanozás közben és amikor a fogkefe a szánkban van. Nem nagy dolog, meg lehet szokni. Szelektíven gyűjteni a szemetet, nem kérni mindig műanyag zacskót a boltban, a péksüteményeknek sem. Tudatosabban vásárolni, a helyit megvenni és csak azt, amire valóban szükségünk van. Nem ülni feleslegesen autóba és ha tehetjük a tömegközlekedést vagy a biciklit válasszuk. A nagyon tudatos környezetóvók már a repülést is meggondolják és akár a csokoládéről is lemondanak, hiszen egy kg előállításához 17.200 liter “virtuális víz” szükséges. 

Az étkezési szokásainkon is könnyű változtatni és sokkal egészségesebbek is lehetünk. Nem kell minden nap húst enni, még a tejtermékeknek is vannak alternatívái. Tudjuk, sokan azt gondolják, hogy minek élünk, ha nem élvezhetjük az ételeket, amiket szeretünk. Szerencsére, a kevesebb hús nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk valamiről, hanem inkább azt, hogy még több mindent megismerhetünk és még többféle ízt és alapanyagot ismerhetünk meg.

Így, az életmódváltáshoz csak az elején kell nagyobb energiabefektetés, hogy másként lássuk magunkat és az igényeinket. Kis lépésekkel kezdhetjük és biztosan meglepődünk majd azon, hogy mennyi mindenre nincsen szükségünk és mennyivel jobb érzés környezettudatosan élni a mindennapjainkat. Ráadásul spórolunk.

Csak figyelni kell…  

Szóljon hozzá