Itt a nyár! Itt a vakáció! Itt a grill szezon!

Az egyik legjobb dolog a nyárban, hogy egy kicsit áthelyeződik a hangsúly az életre és egy kicsit ki tudunk zökkenni az iskolából és a munkából is. Egyúttal egy kicsit felpezsdül a konyhánk. Egyre több a friss, napérlelte gyümölcs és zöldség. Kezdődik az eperrel, a  cseresznyével, a meggyel, a málnával, ribizlivel, áfonyával és várhatjuk a sárga- és görögdinnyét. Az első napon termett paradicsomokról nem is beszélve. Ilyenkor nagyon egyszerű dolgunk van, ha másra sem vágyunk, csak zamatos gyümölcsre és zöldségre és a húsokat még kisebb mértékben fogyasztjuk.  

Azt már jól tudjuk mindannyian, akik kicsit is tudatosabban élünk, hogy az élet minden területén tudunk tenni a fenntarthatóságért és a környezetvédelemért. Nincs ez másképpen a konyhában sem. És most nem arról beszélünk, hogy ne nejlonzacskóba vásároljunk, hanem sokszor használatos vászonzacskóba vagy hogy legyen zöld szemetünk, amit komposztálunk, akár az erkélyen vagy éppen hogy hogyan bánunk el a használt olajjal. Ezek már magától értetődő szokásokká válhattak.

Ezeken felül is tudunk nagyon is tudatosan étkezni. Egyrészt, hogy nem vásárolunk feleslegesen. Ellenőrizzük, hogy mi van a kamrában, írunk bevásárlólistát és igyekszünk elkerülni, hogy impluzusvásárlással olyat is megvegyünk, ami egyáltalán nem kell. Mindent megteszünk azért, hogy ne keletkezzen élelmiszer-hulladék. Magyarországon évente 1,8 millió tonnát termelünk! Igen, mi mindannyian. Szóval, ne etessük a szemetest!

Ha már vásárolunk, akkor mindenképpen oda kell figyelnünk arra, hogy milyen terméket veszünk és mikor. Például télen hiába vesszük meg – az elképesztő ökológiai lábnyomú – görögdinnyét, akkor sem lesz olyan élményünk, mintha nyáron a nagy melegben ennénk a szezonális gyümölcsöt. Hagyjuk meg a töltött káposztát a télnek és tavasszal készüljünk a friss salátára – a tojásos nokedli mellé. Nyáron pedig engedjük a vitaminraktárainkat feltöltekezni, együnk rengeteg friss ételt. Akkor lehetünk tudatosak a vásárlásban, ha olyan helyről szerezzük be a zöldséget és a gyümölcsöt, amik lakóhelyünktől 50 km-es körzetből valók. Hiszen, minél nagyobb utat tesz meg hozzánk az étel, annál nagyobb arra az esély, hogy gyorsan megromlik és bosszankodva dobhatjuk is ki.

Szerencsére egyre több olyan kezdeményezés van, ahol tudunk segítséget kérni, hogy miket főzzünk és milyen időszakban. A Felelős Gasztróhős például nem csak recepteket ad, hanem abban is segít, hogy melyik étterembe mehetünk, ha fontosnak tartjuk a fenntartható és sok esetben javítható élelmiszerhelyzetet. Az Élelmiszerbank azt mutatja meg, hogy hogyan segíthetünk abban, hogy azok kapják meg az élelmiszerfelesleget, akiknek nagy szüksége van rá és az Esélyt az ételnek kezdeményezésük segít abban, hogyan minimalizálhatjuk a ételhulladékunkat.

Itt a nyár, itt a vakáció és itt a grill szezon! Ne felejtsünk el minőségi időt tölteni egymással és közben jókat enni! De mindenesetben legyünk tudatosak!

 

Szóljon hozzá