Környezetkímélő világjárás?

Nincsen mese, itt a nyár. Minden kétséget kizáróan lelassult az élet, átálltunk a nyári üzemmódra. Minden évszaknak megvan a maga szezonális tudatossága. Télen például nem fürdőruhában ülünk otthon és fűtjük fel a lakást, hanem mi magunk is felöltözünk és csak ahhoz igazítjuk a hőmérsékletet. Nyáron – ha van klímánk – nem csinálunk 19 fokot a lakásban, mert teljesen felesleges és még egészségtelen is a nagy hőingadozásból ki-be járkálni. És ebben az évszakban még van egy extra, a Műanyagmentes Július kihívás, amit – szerencsére – egyre többen “bevállalnak”. 

Szóval, nyár van. Figyelünk, hogy feleslegesen ne szökjön ki az energia és persze nyaralunk, turistáskodunk. A környezetünk iránti elkötelezettség komoly előkészületet igényel ebben is. Ugyanis egyszerre vagyunk nyitottak más kultúrákra és világokra és még figyelnünk is kell az ökológiai lábnyomunkat az utazás során. Ami tudvalevő, hogy akkor a legkisebb, ha nagyon közeli helyre megyünk biciklivel és szinte alig terheljük egyszer használatos dolgokkal a környezetet. Ez azonban nagyon kevesekre jellemző. Egy 2018-as felmérés szerint, főleg a gyerekes, magyar családok (38%) szívesen utaznak belföldre, de a megkérdezettek 45 %-a utazik európai országba. A kérdőívre válaszolók 68 %-a autóval, 50 %-a repülővel utazik és a legtöbben (63%) szállodában alszanak. Nyilván tudjuk, hogy ezek környezetre káros hatása igen nagy. 

 

A feltöltődés és kikapcsolódás nagyon fontos és az is,  hogy ezidő alatt minőségi időt töltsünk el a családunkkal. Természetes, hogy ilyenkor szeretnénk a lehető legkényelmesebben lenni.

Mi összeszedtünk néhány olyan szempontot és lehetőséget, amiknél odafigyelhetünk a környezettudatos nyaralásunkra, még ha ez nem is 100 %-ban környezetbarát. De tudjátok, az ember fel sem fogja, hogy sok kicsi milyen sokra megy!

  1. Amennyiben repülővel utazunk, ne felejtsük el kiszámolni a környezeti terhelésünket és azt kompenzálni. Ezen a webhelyen megtehetjük: https://www.myclimate.org
  2. A szálláshelyeket válasszuk az alapján, mennyire környezetbarátok. Ezt minősítő szervezet például a Greenkey, a Green Globe, az Ecolabel
  3. Helyben igyekezzünk tömegközlekedéssel és/vagy biciklivel közlekedni! 
  4. Helyi termékeket fogyasszunk! 
  5. Ha van rá mód, szelektíven gyűjtsük a szemetet! 
  6. Ne vegyünk egyszer használatos műanyagokban tárolt termékeket! (pl. PET-palack)
  7. Ugyanúgy figyeljünk az energiafogyasztásunkra, mintha otthon lennénk!
  8. A szállodai szobánkban csak indokolt esetben kérjünk takarítást és ne mosassuk a törölközőket feleslegesen. 
  9. A svédasztalos étkezéseknél csak azt szedjük ki, amit valóban megeszünk, ne pazaroljuk az ételt! 
  10. Azokat a termékeket vásároljuk meg, amelyek méltányos kereskedelemből származnak! 

+1 Éljük meg a nyaralást, csökkentsük az elektronikai eszközök használatát és töltsünk együtt minőségi időt!

 

Szóljon hozzá