Megosztás… de nem a facebookon?!

A túlfogyasztás és az egyenlőtlenség problémája ma már szintén nyilvánvaló. A probléma csökkentésére, megelőzésére számos érdekes kezdeményezés indult már el, ezek közül röviden a megosztás és a közös használat filozófiáját szeretnénk most bemutatni, melyek már nem csak kis közösségek. Komoly hálózat épült arra, hogy az életmódot követni vágyók a hétköznapjainkban könnyen és gördülékenyen tudják alkalmazni.

Észak-Amerikában hozták létre az „osztozó város” (sharing city) és az „osztozó városok hálózatát” (sharing cities network), de mára már európai városok is tagjai. A csatlakozott városok lakóinak központi gondolata, hogy valóban szükséges-e hogy minden a saját tulajdonunk legyen? Például: saját fűnyírót szeretnénk, vagy csak azt, hogy a kertben havonta kétszer le legyen nyírva a fű? A világ az egyik legaktívabb osztozó városa a kanadai Vancouver. A vancouveriek autómegosztó rendszerek aktív tagjai, otthoni szerszámtárolójukat szerszámkölcsönzővé alakítják, közösségi irodákban dolgoznak.

Az európai hálózat (https://www.sharingcities.eu) 2016 januárjában indult és céljaik globálisabbak és előremutatóak.  Kiemelkedő tagjai: London, Lisszabon, Milánó, Bordeuax, Varsó és Burgasz. Főbb céljaik és tevékenységeik többek között: épületek átalakítása, energiatakarékosság, elektromos autó megosztóhálózat kiépítése, elektromos bicikli használat ösztönzése, az elektromos közlekedési eszközök töltőállomásainak kiépítése, köztéri okoslámpák kiépítése.

Megosztás

A szervezett hálózatokon kívül is vannak jelentős kezdeményezések. Berlinben például a Vattenfal skandináv energetikai cég két kommunális zöldterületet nyitott meg, ahol a városlakók egy földterületen osztozva szabadon kertészkedhetnek, megtermeszthetik maguknak a friss zöldséget, gyömülcsöt és a főzéshez szükséges fűszernövényeket.

A fogyasztó társadalom alappilérei tehát apránként bomladozni látszanak: a saját tulajdon hajszolása már nem trend és a pazarlás visszaszorítása is globális cél lett.

Szóljon hozzá

Textil újrahasznosítás