Mit tehetünk a Földért?

Ma már menő dolog újrahasználni és újrahasznosítani. Alapvető, hogy nem egyszer használatos műanyag zacskóban visszük haza a zöldséget és a gyümölcsöt a boltból. A haladóbbak már odafigyelnek arra is, hogy helyi termelőktől vásároljanak és sokan csökkentik a húsos ételeik számát. Az élelmiszereken túl figyelhetünk a tisztítószerekre, a kozmetikumokra, pláne, ha azok csomagolásmentesek vagy csomagolásuk is újrahasznosított.

Rengeteget olvashatunk arról, hogy a textilipar milyen komoly szennyezettséget okoz a Földnek és így nekünk. Egy farmeradrág gyártásához 7570 liter vízre van szükség.

A tudatos életmódúaknak az általános túlfogyasztást, felhalmozást már meg sem kell említenünk. Arról viszont muszáj beszélni, hogy milyen elképesztő károkat okoz a környezetünkben a textilipar. A Danish Fashion Institute kimutatása alapján a ruhaipar a második legkörnyezetszennyezőbb iparág a világon, ami ráadásul a rövid termékciklusok révén pazarlásra is ösztönöz: csak az USA-ban 13 millió tonna ruhát dobnak ki évente, az Egyesült Királyságban 11 millió ruhadarabot. Az ipari vízszennyezés egyötöde a ruhaanyagok kezeléséhez és színezéséhez kapcsolódik. Ehhez kapcsolódik a munkavállalók kizsákmányolása és a borzasztó munkakörülmények is.

A legtöbbet akkor tehetjük, ha olyan ruhadarabot választunk, ami méltányos kereskedelemmel kerül a boltokba. Ha erre nincsen lehetősgünk, akkor adjunk második esélyt és vásároljunk  használt ruhát. És mindenképpen hordjuk a lehető legtovább őket.

Sulizsák a környezetért

Mit kezdhetünk a már felesleges, kinőtt vagy éppen sosem hordott ruháinkkal?

A textilt újrahasznosíthatják az építőiparban, az autóiparban párnázóanyagként, a termelőiparban törlőruhaként, a textilszálakból fonal vagy szigetelőanyag készül.

De a ruháinkkal nem ez az elsődleges, ami történhet. Alakíthatjuk, átszabhatjuk. Mi is és az ízlésünk is változik, más ruhadarabok tetszenek meg, másképpen öltözködünk. De második esélyt így is adhatunk nekik!

Legyen a textil újrahasznosítás alap!

Szeretnénk megismertetni mindenkivel a textil újrahasznosítás lehetőségeit és közvetíteni a háztartások és a feldolgozók között. Megmutatni, hogy nem a kuka a megoldás. Ezért ösztönözzük a közösségeket, hogy szervezzenek ruhagyűjtést. Így lehetőséget teremtünk arra, hogy beszélgessenek a fenntarthatóságról, környezettudatosságról és ezzel egyidőben tegyenek közösségükért és környezetükért egyaránt. Példát mutathatunk egymásnak, a  gyermekeinknek és esélyt adunk arra, hogy a már nem tetsző, kinőtt ruhadarabok újra gazdára találjanak.

Gyűjtsön az iskolának, könyvtárnak és segítse az újrahasznosítást!

Az iskoláknak, könyvtáraknak és művelődési házaknak segítünk, hogy ruhagyűjtési napokat szervezzenek. Ide az intézmények tanulói és dolgozói behozhatják az otthon és környezetükben már nem használt, a cég előírásainak megfelelő ruhákat, kiegészítőket, cipőket. 2 héttel a gyűjtési nap előtt megkapják a begyűjtő zsákokat és promóciós anyagokat. Kezdődhet a csapatmunka! A megbeszélt gyűjtési dátumra behozzák a teli zsákokat, melyeket a helyszínen átveszünk, lemérünk és elszállítunk, majd egy rögzített kilónkénti árat fizetünk érte, amit legvégül megkap az intézmény a szülők és gyerekek által teljesített támogatásként. Az intézmény az így kapott összeget felhasználhatja saját fejlesztésére vagy bármilyen tevékenységre, mi pedig megtaláljuk a ruhadarabok új helyét!

Tanítsuk meg egymásnak a környezettudtosságot és a fenntarthatóságot!