Textilújrahasznosítás – Használd újra!

A fast fashion szó az elmúlt évek alatt már mindenki számára ismerőssé vált, egyet jelentve a piac felgyorsulásával, az alacsony árakkal, a népszerű divatdizájnerekkel, az új kollekciók limitált darabjaiért verekedő fiatalokkal és „Vásárolj! Vásárolj! Vásárolj!” üzenetekkel. Közben megtelik a ruhásszekrényünk, a selejtezésnél még címkés ruháktól is megválunk és a gyerekek kinőtt ruháit sem tudjuk továbbadni senkinek.

A tények sokkolóak: a fast fashion láncokban évszakonként 4-5 alkalommal váltják egymást a kollekciók. Ezzel együtt nőtt az okozott környezeti pusztítás is: a gyártás során keletkező szén-dioxid-kibocsátás, a velejáró vízpazarlás és vegyszeres szennyezés. A divatipar a második helyen áll a legkörnyezetszennyezőbb iparágak listáján: a világ rovarirtószer felhasználásának negyede a gyapot termesztéséhez köthető. Évente 150 milliárd ruhadarab készül, mindeközben az USA-ban 13 millió tonna ruhát dobnak ki évente. Az ipari vízszennyezés egyötöde a ruhaanyagok kezeléséhez és színezéséhez kapcsolódik.

Hová tűnik az így keletkezett textilhulladék? Ebben a nagy körforgásban – többek között- tovább vándorol és valaki másnál új darabként bekerül a személyes ruhatárba. A használt ruha feldolgozó vállalatok leggyakrabban angol ruhát vásárolnak nyersanyagként, majd különböző válogatói és osztályozói folyamatokat követően kerülnek a second hand boltokba Európában és más kontinenseken egyaránt. A kötött áru teljes mértékben újrahasznosítható, sőt az újrahasználásra nem alkalmas darabok ipari tevékenységek során válhatnak újra hasznossá úgynevezett géprongy formájában.

Textil újrahasznosítás

Akik a használt ruha boltokat választják a ruhavásárlásra kicsit át kell alakítsák vásárlói szokásaikat: nem érdemes pontosan előre eltervezni, hogy mit is szeretnénk, mert ezek a boltok nem ezt a vásárlói élményt kínálják. Ha így indulunk neki az nagyrészt csalódás lesz, hisz vagy a méret vagy a szín nagy eséllyel nem fog passzolni az elképzeléseinkbe. Inkább csak körvonalazzuk miért is indulunk el: farmerre, kabátra, szoknyára van-e szükségünk. Így a válogatásra szánt időnket is optimalizálhatjuk, hisz annál kevesebb ruhát kell megfognunk, szemrevételeznünk, felpróbálnunk. Próbálásnál érdemes minden méretnek esélyt adni, mert a különböző méretezések, méretjelzések -melyek országonként és márkánként is eltérhetnek-, tartogathatnak pozitív meglepetéseket.

Használt ruhák vásárlásával tehát nem csak pénztárcánkat kíméljük, hanem sokkal divatosabb és jobb minőségű darabokra tehetünk szert, miközben tudatosságunkkal ökológiai lábnyomunk is kisebb lesz.

Szóljon hozzá

Környezettudatos nevelésMegosztás