Turkálni nem ciki – a Second Hand September margójára 

Azt már összegyűjtöttük, hogy hogyan tudunk környezetkímélően étkezni, miért és hogyan kell műanyagmentesen élni, legalább egy hónapig és azt is, hogy hogyan tudunk környezettudatosan nyaralni. Mindezek nagyon fontosak a jövőnket illetően. A következő életmódváltásnak a divatban kell megtörténnie. 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a környezetvédelem szempontjából, hogy ne vegyünk rossz minőségű és “gyorsdivatú” ruhákat. 

A tudatos életmódúaknak az általános túlfogyasztást, felhalmozást már meg sem kell említenünk. Arról viszont muszáj beszélni, hogy milyen elképesztő károkat okoz a környezetünkben a textilipar. A Danish Fashion Institute kimutatása alapján a ruhaipar a második legkörnyezetszennyezőbb iparág a világon, ami ráadásul a rövid termékciklusok révén pazarlásra is ösztönöz: csak az USA-ban 13 millió tonna ruhát dobnak ki évente, az Egyesült Királyságban 11 millió ruhadarabot dobnak ki. A világ rovarirtó szerek felhasználásának 25 %-a a gyapottermesztéshez köthető, az ipari vízszennyezés egyötöde a ruhaanyagok kezeléséhez kapcsolódik. Egy póló előállításának széndioxid kibocsátása ugyanannyi, mintha 56 km-t autóznánk. 

Szóval, az iparágnak rendkívüli vízigénye van és a vegyi anyag kibocsátása is döbbenetes. Ráadásul, sokak életminőségét is befolyásolja. És nem csak a rossz minőségű víz és levegő tekintetében, hanem sokan olyan rossz munkakörülmények között varrják “nekünk” a ruhákat, hogy a mindennapjaikat a kihasználtság és a megalázottság jellemzik. Kiutat pedig szinte nem is találhatnak ebből. Nem véletlen, hogy a Fashion Revolution elindította a kampányát, ami azt mutattatja meg, hogy ki készítette az adott ruhadarabot, amit viselünk. Ezért arra kérnek bennünket, hogy nézzük meg a címkét a ruhánkban és kérdezzük meg a gyártótól, hogy konkrétan ki készítette azt. A mozgalomban többféleképpen is részt vehetünk, erről bővebben itt olvashattok. 

Szóval, ha nem veszünk új, fast fashion ruhákat, akkor teszünk a környezetünkért, szolidaritást vállalunk a nehéz körülmények között élőkkel. Persze sokan vagyunk, akik szeretnek divatosan öltözködni és – sajnos – nem tehetik meg, hogy olyan helyekről szerezzék be a ruháikat, amik a fenntartható fejlődést fontosnak tartják. 

Így aztán, turkálni nem ciki. Sőt. A lehető legmenőbb dolog, ha valaki szereti a divatot, szeretne ruhákat venni és figyelembe veszi, hogy bizony a klímaváltozás, a Föld elhasználása itt van velünk, nem valami távoli jövőbeni lehetőség. Plusz a turkálás kaland. Persze, vannak helyzetek, amikor egy kicsit bosszantó, mert nem találunk azt, amit szeretnénk. Sokszor időigényesebb a vásárlás és van, hogy olyan is bekerül a zsákmányba, amit egyáltalán nem terveztünk. Viszont sokkal több lehetőséget nyújt és sokkal jobb minőségű ruhákat szerezhetünk be, ráadásul sokkal kisebb eséllyel jönnek szembe az utcán. Ha pedig nem akarunk boltba menni, szervezzünk ruhavásárt és cseréljük el a megunt ruhadarabjainkat! 

Mindenekelőtt a legfontosabb, hogy gondoljuk meg, valóban szükségünk van-e új ruhára. Ha mindenképpen, akkor válasszuk a megunt ruhadarabokat! 

 

Szóljon hozzá