Ünnepi ötletbörze

A helyzet az, hogy a téli ünnepeket sokféleképpen lehet tervezni, szervezni és megélni is. Sokan vannak, aki már jó előre eltervezik, hogy mit és hogyan fognak csinálni, ehhez társulhat a tudatos vásárlás vagy éppen a nem vásárlás. Nagy azoknak a száma is, akik az utolsó pillanatban szerzik be az ünnepi kellékeket és ajándékokat. Ez kevesebb lehetőséget ad a tudatosságra, de nem stresszelik hetekig magukat a megoldásokon. 

Az ünnepek már nem csak otthon kezdődnek. Az évvége a munkahelyeken, iskolákban, óvodában, bölcsődékben is ott van. Az ajándékozás már ott elkezdődik. Már itt is tehetünk azért, hogy olyanokat válasszunk, amik a fenntartható fejlődést szem előtt tartják. Ilyenek lehetnek azok az ajándékok, amik itthon készülnek, kézműves termékek, nem tartalmaznak műanyagot és nem egyszer használatosak. Mi ezeket ajánljuk: Magbononok, kozmetikai termékek, környezettudatos ruházat és más kiegészítők. 

A munkahelyünk, iskolánk után az otthoni ünnepekre is koncentrálnunk kell. Minden évben nagy kérdés azoknak, akik tudatosan szeretnének vásárolni, hogy mi az amivel úgy élhetik át az ünnepi hangulatot, hogy közben nem szennyezik környezetüket. Erre többféle megoldás is körvonalazódott az utóbbi években. 

adományozzunk, de tudatosan és ne csak karácsonykor!

Vannak olyanok, akik úgy ajándékoznak, hogy közben adományoznak. Nincsen tulajdonképpeni tárgyi ajándék, hanem az arra költendő pénzt eljuttatják annak a szervezetnek, aki valamilyen fontos célt szeretne ebből megvalósítani. Emellett arra koncentrál a család, hogy együtt töltsék az idejüket, ne csak rohanjanak és túléljenek az ünnepek alatt, hanem valóban élvezzék azt. 

Vannak, akik vásárolnak, de azt nagyon tudatosan teszik. Olyan használati tárgyakat vásárolnak, amik újrahasznosított anyagokból készülnek vagy olyan típusúak, amik a zero waste életmódhoz illeszkednek. Ilyenek lehetnek a textilzacskók, pénztárcák, környezettudatos ruházat, kozmetikumok. 

De létezik olyan megoldás, amivel támogathatunk szervezeteket vagy éppen társadalmi csoportokat. Közben pedig minőségi terméket kapunk. Ilyenek a KockaCsoki, az Autistic Art, az Igazgyöngy Alapítvány termékei. 

Az egyik legtöbbet mégis azokkal az alapokkal tehetjük, hogy minimalizáljuk a csomagolóanyagot és alternatív lehetőségeket keresünk. Nem veszünk műanyag tárgyakat, játékokat. Mindenekelőtt szem előtt tartjuk, hogy az ünnepi ételekből a lehető legszezonálisabban főzzünk és olyan mennyiséget, ami tényleg elfogy vagy lehetőségeket keresünk a maradék felhasználására.  

családi vacsora

Tehetünk azért, hogy a téli ünnepekben is tudatosan éljünk! Fenntartható és kiegyensúlyozott készülődést kívánunk! 

Szóljon hozzá